Beste cactusliefhebbers, The Cactus Shop is permanent gesloten. De website is nog wel beschikbaar om te zoeken naar plantinformatie.

Vetplanten

5 tips voor het houden van vetplanten

Het komt vaak voor dat als we ons wanen in de wereld van de vetplanten we vaak denken dat deze planten dezelfde verzorging nodig hebben als de normale kamerplant, maar niks is minder waar. We zullen je dan ook uitleggen en tips geven als je nog niet zo veel weet over deze planten en je net bent begonnen met de liefde voor de vetplanten. 

1. Je vetplant na aankoop niet nakijken.

Hiermee bedoelen we dat wanneer je jouw nieuwe vetplant hebt gekocht en je deze mee naar huis neemt, voordat je deze bij de andere planten zet, je de vetplant goed moet nakijken. Er moet goed gekeken worden dat de nieuwe vetplant geen luis tussen de bladeren heeft of op de stengel. De luis zou kunnen overspringen naar de ander planten en dat zou heel erg zonde zijn!

2. Te veel water geven.

Dit is de meest voorkomende fout die gemaakt wordt in het begin met vetplanten. We zijn in vele gevallen met onze kamerplanten gewend om ze veel water te geven en met vetplanten hoeft dat juist niet. Als je begint volg dan de basisregel om het risico op rotting in je vetplanten te voorkomen, namelijk: alleen water geven tot de aarde volledig droog is.

3. Te weinig water geven.

Het komt voor dat we zo bang zijn dat onze planten gaan rotten dat we naar het andere uiterste gaan wat betreft irrigatie. In plaats van onze vetplanten overvloedig water te geven als het hun beurt is,  geven we ze water met slechts een paar druppels of heel weinig water, of alleen met een sproeier, en dit heeft tot gevolg dat onze planten uitdrogen, vatbaar worden voor ziekten en in het ergste geval sterven.

4. Te grote potten gebruiken.

Als we een mooie vetplant hebben gekocht of als cadeau hebben gekregen wil je de vetplant het liefst in een mooie grote bloempot plaatsen zodat deze lekker kan gaan groeien. Maar als we onze kleine plantjes in een te grote bloempot plaatsen lopen we het risico dat de planten, na het geven van water, te veel vocht vasthouden waardoor ze kunnen gaan rotten of ziek worden doordat de aar de te vochtig blijft. Bovendien als we ze in zeer grote potten plaatsen krijgen we het gevoel dat onze vetplanten niet groeien terwijl ze in werkelijkheid traag zijn, maar groeien doen ze zeker wel!

5. Vetplanten zijn onderhoudsvrij.

Vetplanten staan bekend als  planten die weinig verzorging nodig hebben, maar niks is eigenlijk minder waar. Het klopt dat vetplanten minder zorg nodig hebben dan de gemiddelde plant maar toch ook vetplanten hebben een specifieke verzorging nodig. Als eerst zorg ervoor dat je begint met een goede aarde speciaal voor vetplanten (deze aarde kan ook cactus aarde zijn). Zet de vetplant op een plek waar ze lekker in de zon kunnen staan en zorg voor een goede irrigatie. Bovenal, als we beginners of onervaren zijn, is het erg belangrijk dat we goed weten per specifieke vetplant welke verzorging daarbij hoort en ze constant controleren om eventuele problemen die ze kunnen opleveren, op tijd op te sporen.

De waardering van decactuswinkel.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 135 reviews.